Home Tarieven Route Contact

Braamspunt

De Plantage                 Over ons                  Geschiedenis                  Trips                  Menu                  Contact


Welkom bij Hotel Restaurant de Plantage in Commwewijne

Tamanredjo

Het dorpje op 3 km. afstand van ‘De Plantage” richting  Paramaribo, heeft naast de bekende hoeveelheid supermarkten en bouwwinkels een specialiteit:  de WARUNGS.

Zeker 15 van deze javaanse eethuisjes  vindt u langs de weg. Hier kunt u terecht voor o.a. een bami, nasi, saotosoep of een sateetje.


Mariënburg

Na Alkmaar, rijdend langs de Commewijnerivier bevinden zich via een weg linksaf, de (vervallen) gebouwen van de eens glorieuze suikerfabriek Mariënburg. De fabriek zelf staat er deels nog , evenals de directeurswoning. Bij de fabriek bevinden zich nog talloze voormalige arbeiderswoningen, die allen nog bewoond worden. Met een beetje geluk wordt u er rondgeleid door een ex-werknemer van de fabriek. Hij zal u met tranen in zijn ogen de gloriedagen en het verval van deze eens zo grootse werkplek vertellen en u van alles laten zien.


Frederiksdorp

Tegenover de afslag naar Mariënburg, is een steiger, waarvan u per bootje kunt oversteken naar de  plantage Frederiksdorp. Een enorme plantage, voormalige politiepost en nu een hotel-restaurant. Hier kunt u heerlijk lunchen  en een indruk krijgen van hoe  plantagewoningen er vroeger moeten hebben uitgezien. De oude panden zijn allen goed gerestaureerd en deels doen zij dienst als hotelaccommodatie. Vanaf Frederiksdorp kunt u (als u op de fiets bent) via een smal paadje langs de oever van de Commewijne naar Kronenburg fietsen. Hier steekt u weer de rivier over naar het dorpje Alkmaar.  


Katwijk

Ook plantage Katwijk is een bezoek waard.We noemen hier plantage ‘Katwijk’, omdat dit de enige koffieplantage van Suriname is.  Wij schenken dan ook uitsluitend KATWIJK-koffie! Een rondleiding duurt gemiddeld 1½ tot 2 uur. U dient zich vooraf aan te melden.


Fort Nieuw Amsterdam

Dit fort , eens bedoeld ter verdediging van de stad Paramaribo, ligt prachtig op de samensmelting van de Suriname- en de Commewijnerivier. Het fort was later gevangenis en nu een openluchtmuseum. Een prachtige tuin om te relaxen, de oude gebouwen waar onder twee kruithuizen, de verdedigingswallen met kanonnen, allen de moeite van het bezichtigen waard.  In  Fort Nieuw Amsterdam worden wisselende kunstexposities gehouden. Tevens vindt u hier oude brandweerwagens en lijkkoetsen. Ook voor een verfrissende versnapering kunt u hier terecht.


Rust en Werk

Om een indruk te krijgen van hoe een plantage er toen, maar bovenal nu uit ziet moet u naar Rust en Werk.  Hiervoor dient u ook de Commewijne over te steken in de buurt van Nieuw Amsterdam.  Rust en Werk is een volledig dorp. Op deze plantage worden runderen gehouden en worden er garnalen gekweekt.

Overige trips

Deze trips zijn eigenlijk alleen uitvoerbaar met een gids. Raadplaag “De Plantage’.

* vistour van een dag

* Braamspunt

* Dolfijnentocht

* Swamptour

* Matapica (schildpadden incl. overnachting)